Suomen julistetaiteen mestari, graafikko Erik Bruun on tehnyt juhlajulisteen Turussa ensi kesänä järjestettävälle Tall Ships Races -tapahtumalle. Juliste tulee myyntiin myyntipisteisiin Turkuun ja Visit Turun verkkokauppaan sopivasti ennen joulua.

Julisteessa on yhdeksän valkoista purjealusta julisteen laidoilla sinisellä pohjalla, kuin Aurajoen varrella. Julisteen alukset ovat Itämerellä viime vuosisadan alkupuolella purjehtineita purjealuksia, monet niistä mm. merenkäynnin koulutuksessa käytettyjä, niin kuin oli Suomen Joutsenkin. Sen Erik Bruun on piirtänyt julisteen oikeaan alalaitaan.

Keskellä julistetta lukee englanniksi The Tall Ships Races 2021, 25th anniversary of Tall Ships Races by the River Aura.

- Tuulen voimalla purjehtiminen on aikoinaan ollut alusten omistajien ehkä tiedostamatonta kestävän kehityksen ytimessä olevaa toimintaa. Hienoa, että monet alukset ovat edelleen olemassa ja tervehdinkin Turun tulevaa tapahtumaa lämmöllä. Tuuli, meri ja kauniit alukset: siinä yhdistyy kolme upeaa ja minulle rakasta asiaa ja elementtiä, sanoo graafikko Erik Bruun.

Erik Bruun on suunnitellut yli 500 julistetta ja lisäksi kymmeniä postimerkkejä, seteleitä, yritys- ja yhdistysmerkkejä sekä  julkaisujen ulkoasuja 1950-luvulta lähtien. Bruunin kädenjälki on tuttua esimerkiksi Finnairin, Veikkauksen, Havin ja Jaffan mainoksista ja juhlajulisteista. Tunnettuja Bruunin julistetöitä ovat myös Suomen luonnonsuojeluliiton tunnukseksi tullut Saimaan norppa vuodelta 1974 ja Turun tuomiokirkon tornia kuvaava juliste 60-luvun puolivälistä.  

Julisteen hinta on 25 euroa. Tall Ships Races -juhlajuliste on myynnissä merikeskus Forum Marinumin myymälässä, Kauppatorin Monitorin matkailuneuvonnassa, Turun kaupungin museokaupoissa ja Turun pääkirjastossa. Koronarajoitukset vaikuttavat myyntipisteiden aukioloaikoihin.

Verkossa juliste on myynnissä Visit Turun verkkokaupassa Kiss my Turku. Hintaan lisätään postituskulut.

Juhlajuliste tilattiin 25 vuotta järjestetyn tapahtuman kunniaksi

Bruunin suunnittelema juliste juhlistaa Tall Ships Race -tapahtumia, joita on Turussa järjestetty jo 25 vuoden ajan. Ensimmäinen suuri purjelaivatapahtuma Turussa järjestettiin vuonna 1996.

- Erik Bruun on julistetaiteen grand old man, jonka mestarillinen kädenjälki on selkeydessään ja kauneudessaan tunnistettava. Hän on tunnettu matkailu- ja kaupunkiteemojen lisäksi mereen ja luontoon liittyvistä kuvista, siksi halusimme juhlajulisteen nimenomaan häneltä, kertoo Turun viestintäjohtaja Saara Malila.

Turun Tall Ships Races -tapahtuman valmisteluja on tehty maaliskuusta 2020  lähtien. Tapahtumat ympäri maailman järjestävä Sail Training International myönsi tapahtuman järjestämisen Turulle toukokuussa.

Ensi kesän Tall Ships Raceen Turkuun tulevaksi on ilmoittautunut jo liki 50 alusta. Tavoitteena on saada Aurajokivarteen noin sata alusta. A-luokan eli suurimman luokan aluksista Turkuun ovat tulossa kaupunkilaisille jo tutut Fryderyk Chopin, Morgenster, Pogoria, Roald Amundsen ja Tre Kronor af Stockholm.

Viime kerralla heinäkuussa 2017 Turun tapahtumaan osallistui 96 alusta, joista suurinta A-luokkaa edusti 20 alusta. Tapahtumassa vieraili yli puoli miljoonaa ihmistä.

Turussa uskotaan, että tapahtuma pystytään järjestämään. Kävijätavoite täsmentyy valmistelujen ja koronatilanteen myötä kevään aikana. Tavoitteena on edelleen suurtapahtuman järjestäminen. Viime kerralla Tall Ships Races oli Suomen kesän 2017 suurin tapahtuma.

 - Turku on ja tulee olemaan terveysturvallinen satama niin aluksille kuin tapahtumaan osallistuville kävijöille. Koronapandemia otetaan valmistelussa vakavasti ja kaupunki tekee kaikkensa tapahtuman onnistumiseksi, sanoo tapahtuman valmisteluja johtava Turun omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen.

Tall Ships Race 2021 Turku järjestetään 5.-8.7.2021.