Turun kaupunki on valittu yhdeksi viidestä isäntäsatamasta vuoden 2021 The Tall Ships Races -tapahtumaan. Valinta korostaa Turun merellistä roolia vahvana tapahtumakaupunkina ja elämyksien tuottajana. Myös tapahtuman aluetaloudelliset vaikutukset ja matkailuvaikutukset ovat merkittäviä ja pitkäkestoisia.

Maanantaina 25.5. kokoontunut Turun kaupunginhallitus päätti, että Turku allekirjoittaa satamasopimuksen The Tall Ships Races International Ltd:n kanssa (tapahtuman oikeudenomistaja), varautuu 110 000 euron kustannuksiin vuoden 2020 osalta ja varautuu vuoden 2021 talousarviossa 1 971 960 euron määrärahaan.

The Tall Ships Races on Suomen kesän 2021 suurin yleisötapahtuma, johon odotetaan satoja tuhansia ihmisiä. Tapahtuma on myös Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlavuoden kohokohta. The Tall Ships Races vahvistaa Turun ja saariston asemaa ja kilpailukykyä yhtenä Suomen päämatkailualueena. Varsinaiset tapahtumapäivät Turussa ovat heinäkuussa 5. - 8.7.2021.

- The Tall Ships Racesin tapainen, koko perheelle suunnattu tapahtuma luo uskoa tulevaisuuteen ja on näinä poikkeusaikoina merkitykseltään entistäkin suurempi. Purjelaivatapahtuman huomattavat positiiviset aluetaloudelliset vaikutuksetkin kohdentuvat lisäksi paljolti juuri niille toimialoille, joita koronapandemia tällä hetkellä raskaimmin kuristaa, korostaa Turun tapahtuman ohjausryhmän puheenjohtaja, apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Vuonna 2017 Turussa järjestetyssä The Tall Ships Racessa vieraili 544 000 ihmistä, mikä on Turun järjestämien purjelaivatapahtumien ennätys. Samaan puolen miljoonan kävijän tavoitteeseen pyritään myös vuonna 2021. Tavoite on realistinen, sillä yleisö tuntee hyvin Turun järjestämien purjelaivatapahtumien erinomaiset järjestelyt ja erityisen tunnelman Aurajokivarressa. Tavoite luonnollisesti elää sen mukaisesti, miten maailmantilanne koronaepidemian suhteen sallii tapahtuman järjestämisen tavoitellussa mittakaavassa.

Tapahtuma järjestetään Itämeren alueella noin joka neljäs vuosi. Vuoden 2021 kisan isäntäkaupungit ovat kisajärjestyksessä Klaipeda (Liettua), Turku, Tallinna (Viro), Maarianhamina ja Szczecin (Puola). Ensi vuoden tapahtumaisännyys on kaupungille jo kuudes. Samalla Turku on koko Itämeren alueella eniten The Tall Ships Races -isännyyksiä saanut kaupunki.

Alun perin isäntäkaupungiksi valittu Pietari vetäytyi kisasta, joten Turulle avautui tilaisuus tulla mukaan. Normaalisti isäntäsatamat valitaan noin kolme vuotta ennen varsinaista tapahtumaa. Turun reagointiaika tapahtuman järjestämiselle jää näin ollen muita kaupunkeja selvästi lyhyemmäksi.

- Turku on kokemuksensa kautta pystynyt kehittämään purjelaivatapahtuman tarvitsemat satamapalvelut, ohjelmakonseptin, miehistöpalvelut sekä tapahtuman yleisölle ja yrityssektorille tarjoamat mahdollisuudet huippuunsa, tiivistää apulaiskaupunginjohtaja Virtanen.

Suuret yleisömassat tuovat huomattavia taloudellisia vaikutuksia

The Tall Ships Races -tapahtumissa vierailleiden rahankäytöstä tehty selvitys osoittaa, että suurtapahtumilla on järjestäjäkaupungeilleen merkittävä taloudellinen merkitys. Sponsor Insight Oy:n tutkimus lokakuussa 2017 osoitti, että tapahtumalla oli noin 36 - 40 M€:n aluetaloudelliset vaikutukset. Kokonaissumma jakautui siten, että itse tapahtuman yhteydessä käytettiin 14 - 16 M€, minkä lisäksi kaupungissa kävijät kuluttivat sen aikana 22 - 24 M€.

Vuoden 2017 The Tall Ships Races -tapahtuma laajeni entistä selvemmin Aurajoen itärannalle ja yleisömassat jakautuivat tasaisesti joen kummallekin puolelle.

- Jokirantojen kehitystyö jatkuu voimakkaana. Kaupungin keskustan painopiste on edelleen siirtymässä Aurajoen alajuoksun suuntaan Itärannan, Linnakaupungin ja Kakolanmäen alueiden rakentumisen myötä. Turusta on tulossa aiempaakin enemmän merikaupunki, toteaa apulaiskaupunginjohtaja Virtanen.

The Tall Ships Races vahvistaa yleisiä mielikuvia Turusta merkittävänä merellisten tapahtumien järjestäjänä. Vuoden 2017 purjelaivatapahtuman jälkeen tehdyn kävijätutkimuksen luvut puhuvat puolestaan; Turun 2017 tapahtumassa käyneistä vastaajista 97 % piti tapahtumaa melko tai erittäin hyvänä ja 96 % heistä suosittelisi sitä muille. Parhaimmat arvosanat kävijät antoivat tapahtuma-alueille ja turvallisuudelle sekä järjestyksenvalvonnalle ja erityisesti tunnelmalle.

Tasavuosia juhlitaan kesällä 2021

Vuonna 2021 tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun Turku toimi ensimmäisen kerran tapahtuman isäntäsatamana. Samalla tulee kuluneeksi 10 vuotta Turun Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden isännyydestä. Vuonna 2021 Tallinna on ensi kertaa järjestämässä The Tall Ships Races -tapahtumaa. Turku ja Tallinna juhlivat samalla molemmat Euroopan kulttuuripääkaupungin kymmenettä juhlavuotta.

Turku on toiminut isäntäsatamana aiemmin seuraavasti:

  • 1996 The Cutty Sark Tall Ships’ Races
  • 2003 The Cutty Sark Tall Ships’ Races
  • 2009 The Tall Ships’ Races
  • 2011 The Culture 2011 Regatta (kulttuuripääkaupunkivuoden erikoisregatta)
  • 2017 The Tall Ships Races 

Kuvat: The Tall Ships Races Turku 2017 (kuvat: Hannu Waher)