Turun kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunki hakee Tall Ships Races -tapahtuman isännyyttä vuodelle 2021 ja aloittaa neuvottelut isäntäsatamasopimuksesta Sail Training Internationalin (STI) kanssa. Mahdollisuus Turun kuudenteen isännyyteen avautui Pietarin satamaisännyyden peruunnuttua.

Itämeren alueen seuraava Tall Ships Races järjestetään 27.6.–3.8.2021 ja Turkuun tapahtuma saapuisi 7.–10.7.2021. (Huom! Päivämäärät muuttuneet, tapahtuma järjestetään 5.–8.7.2021)

Aloite Turun isännyyteen tuli Tall Ships Races -tapahtumat järjestävältä Sail Training Internationalilta sen keskeytettyä neuvottelut Pietarin kanssa. Vuoden 2021 alkuperäisen suunnitelman mukaan isäntäkaupungit olisivat olleet kisajärjestyksessä Klaipeda, Pietari, Tallinna, Maarianhamina ja Szczecin. Turun korvatessa Pietarin Turku toimisi myös virallisen kilpailun ensimmäisen etapin Klaipeda–Turku maalikaupunkina.

Mikäli neuvotteluissa saavutetaan yhteisymmärrys, STI solmisi vuoden 2021 satamasopimuksen Turun kaupungin kanssa. Päätöksen satamasopimuksen hyväksymisestä tekee kaupunginhallitus.

- Turun vuodesta Euroopan kulttuuripääkaupunkina tulee kuluneeksi kymmenen vuotta 2021. Suuri Tall Ships Races, sen upeat alukset ja mahtava tunnelma sopivat erinomaisesti huipentamaan Turun juhlavuoden, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

- Lisäksi purjelaivatapahtuma tukee Turun työtä Itämeren hyväksi, sillä tapahtuman painopisteet ovat nuorisotoiminnan ja kansainvälisyyden lisäksi vahvasti ympäristönsuojelussa, hän jatkaa.

Järjestelyt vauhtiin kokemuksen voimin

Normaalisti isäntäsatamat valitaan ja järjestelyt aloitetaan noin kolme vuotta ennen tapahtumaa. Tiukka aikataulu ei kuitenkaan huoleta Turussa.  

- Turulla on aiemmilta vuosilta vankka kokemus kansainvälisten purjelaivatapahtumien järjestämisestä. Uskon, että se auttaa meitä tällä kertaa ja tulossa on jälleen upea, koko kansan merellinen kesätapahtuma, Arve sanoo.

Turun kaupunki on toiminut varsinaisten Tall Ships Races -kilpailujen isäntäsatamana neljä kertaa vuosina 1996, 2003, 2009 ja 2017. Sen lisäksi Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi järjestettiin vuonna 2011 The Culture Tall Ships Regatta purjehdustapahtuma yhteistyössä Gdynian ja Klaipedan kanssa. Kaikilla kerroilla tapahtuma on ollut vuoden suurin yleisötapahtuma Suomessa.

Edellisellä kerralla Tall Ships Races järjestettiin Turussa itsenäisyyden juhlavuonna 2017, jolloin tapahtuma rikkoi ennätyksiä sekä yleisön että osallistuvien alusten suhteen. Aurajoelle saapui 96 alusta 21 eri maasta ja tapahtumaan osallistui yli 500 000 kävijää. Toteutetun tutkimuksen perusteella tapahtuman aluetaloudelliset vaikutukset olivat 36 - 40 miljoonan euroa.