Suomen kesän suurin yleisötapahtuma The Tall Ships Races 2017 on vahvasti Itämeren asialla. Sekä järjestävät kaupungit Kotka ja Turku että tapahtuman yhteistyökumppanit ottavat Itämeren suojelun ja ympäristönäkökulmat huomioon kaikessa toiminnassa.

The Tall Ships Races 2017 järjestetään Kotkassa 13.–16.7. ja Turussa 20.–23.7., ja tapahtumiin odotetaan yhteensä liki miljoonaa kävijää.

–Kotka ja Turku haluavat toimia vastuullisina tapahtumajärjestäjinä. Ympäristöystävällisyys tarkoittaa asian huomioimista kaikessa aivan alusta lähtien. Se ei välttämättä näy kävijöille, mutta on tapahtumasuunnittelua ohjaava asia, sanovat Turun tapahtuman projektikoordinaattori Kimmo Hyyppä ja Kotkan kulttuurijohtaja Antti Karjalainen.

Sähköbussilla tapahtuma-alueelle

Turussa The Tall Ships Races -tapahtumien infomateriaali on digitaalista ja painettuja tuotteita tehdään vain harkiten. Yleisöä kannustetaan saapumaan tapahtuma-alueelle julkisilla kulkuneuvoilla ja tapahtumavieraita kuljettava bussi numero 1 on sähköbussi. Tapahtuma-alueen ruoka on ekologisesti tuotettua, ja syntyvän jätteen määrä on pyritty minimoimaan. Myös kaikki The Tall Ships Races -mainosbanderollit kerätään uusiokäytettäväksi yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n kanssa.

Ympäristön puolesta yhteistyössä

Ympäristöystävällistä yhteistyötä tehdään laajalti tapahtuman sponsoreiden ja kumppaneiden kanssa. Esimerkiksi energiayhtiö Neste tuottaa sähkön tapahtuman yleisöalueen generaattoreihin uusiutuvalla dieselillä. Tapahtumassa tarjottavat Sinebrychoffin ja Pernod Ricard Finlandin juomatuotteet taas on valmistettu ympäristöystävällisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra puolestaan järjestää tapahtumassa hauskoja kilpailuja kestävästä liikkumisesta ja kiertotalouden bisnesideoista.

Turun tapahtuman vapaaehtoisten ruoan tarjoaa Arkea, joka on kunnostautunut ympäristöystävällisissä kokeiluissa. Arkea on esimerkiksi ensimmäisenä Turussa ryhtynyt myymään ylijäänyttä ruokaa oman mobiilisovelluksen avulla.

Kohti hiilineutraalia Turkua

Tapahtumien isäntäkaupungit Turku ja Kotka ovat itsekin aktiivisia toimijoita Itämeren suojelussa ja edelläkävijöitä kestävän kehityksen periaatteiden toteuttamisessa. Turku tavoittelee vuoteen 2040 mennessä hiilineutraaliutta, jota kohti edetään kunnianhimoisilla ilmasto- ja ympäristöpolitiikan toimenpiteillä ja on myös mukana Itämerihaasteessa, joka pyrkii parantamaan vesistön tilaa. Myös Kotkassa tehdään määrätietoista työtä Itämeren suojelemiseksi ja juuri Tall Ships Races -tapahtuman aikana Kotkan kaupunki, Kymen Vesi ja tutkimuskeskus Merikotka tulevat julkistamaan merkittävän panostuksen Itämeren ravinnepäästöjen neutraloimiseksi.

Euroopan suurin kansainvälinen purjehdustapahtuma The Tall Ships Races tuo näyttävät purjelaivat Kotkaan 13.–16.7. ja Turkuun 20.–23.7. Tapahtumat ovat Suomi 100 -juhlavuoden suurin yleisötapahtuma, sillä kaupunkeihin odotetaan yhteensä liki miljoonaa kävijää.

Molemmissa kaupungeissa on tapahtuman aikaan paljon maksutonta ohjelmaa ja kiinnostavia konsertteja. Turussa tapahtuman yhteydessä järjestetään myös kaksipäiväinen The Tall Ships Races Music Festival.

Koko perheen tapahtuman lisäksi The Tall Ships Races on myös purjehduskisa, johon osallistuu purjehtijoita eri puolilta maailmaa. Tapahtuman pääpaino ei nimestään huolimatta ole kilpailussa, vaan nuorisotoiminnassa, kansainvälisyydessä ja ympäristönsuojelussa. Vähintään puolet alusten miehistöstä tulee olla nuoria, 15-25 -vuotiaita. Vuoden 2017 The Tall Ships Races -tapahtuma starttaa Ruotsin Halmstadista, josta alukset purjehtivat Kotkaan. Sieltä alukset saapuvat Turkuun, josta matka jatkuu Liettuan Klaipedaan ja edelleen Puolan Szczeciniin, joka on kilpailun päätesatama.