Usein kysyttyä

Tältä sivulta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Mitä?

The Tall Ships Races on kansainvälinen suurten purjelaivojen purjehdustapahtuma. Kilpailu järjestetään kerran vuodessa eri puolilla maailmaa. Joka neljäs vuosi kisataan Itämerellä. Vähintään puolet laivojen miehistöstä on sääntöjen mukaan oltava 15-25-vuotiaita.

Sail Training International ja Turun kaupunki järjestävät The Tall Ships Races 2017 tapahtuman Turussa. Tapahtuma on yksi Suomi 100 -juhlavuoden kohokohdista. Turku on toiminut Tall Ships Racesin isäntäsatamana useammin kuin mikään muu Itämeren alueen kaupunki, neljästi aikaisemmin. Tapahtuma on joka kerta kerännyt satoja tuhansia tyytyväisiä kävijöitä ympäri maata.

Vuoden 2017 kilpailu alkaa Ruotsin Halmstadista, josta alukset purjehtivat Kotkaan ja sieltä Turkuun. Suomesta alukset jatkavat Liettuan Klaipedaan ja sieltä Puolan Szczeciniin, joka on kilpailun päätesatama. Tapahtuman virallisena suojelijana toimii Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Milloin?

The Tall Ships Races Turku järjestetään 20.-23.7. Alukset saapuvat Turkuun torstaihin 20.7. mennessä ja alueohjelma alkaa jo keskiviikkona 19.7.

Missä?

Turun tapahtuma-alue levittäytyy Aurajoen molemmille rannoille. Aurajoen länsirannalla tapahtuma-alue alkaa Martinsillalta ja jatkuu aina Viking Linen terminaalille saakka. Aurajoen itärannalla alue jatkuu Martinsillalta Telakkarantaan. Tutustu aluekarttaan.

Onko tapahtuma maksullinen?

Koko Tall Ships Races -tapahtuma-alueelle on ilmainen sisäänpääsy. Yleisö pääsee tutustumaan useimpiin suuriin ja keskikokoisiin aluksiin maksutta. Jokaisen aluksen kapteeni määrittelee itsenäisesti aluksensa päivittäiset aukioloajat. Niistä ilmoitetaan erikseen alusten sisäänkäyntien vieressä olevissa tauluissa. Turun Linnan puistossa järjestettävä musiikkifestivaali The Tall Ships Races Music Festival on maksullinen.

Milloin alukset saapuvat Turkuun?

Alukset saapuvat Turkuun torstaihin 20.7. mennessä. Alusten saapumista voi seurata reaaliaikaisesti eri kanavissa.

Mitä aluksia Turkuun saapuu?

Turkuun saapuviin aluksiin pääsee tutustumaan tarkemmin kohdasta Alukset. Sivulta löytyy myös aluslista, jossa on lueteltuna kaikki Turkuun saapuvat suuret sekä pienet purjealukset.

Miten pääsen tapahtuma-alueelle?

Tapahtumaan kannattaa saapua julkisilla kulkunevoilla jos vain mahdollista, sillä alueen ympäristö ruuhkautuu nopeasti. Lisätietoa liikennerajoituksista ja julkisen liikenteen aikatauluista löytyy nettivuiltamme kohdista Aluekartta ja liikenne sekä Julkinen liikenne.

Voiko Turkuun saapua omalla veneellä?

Aurajoki on suljettu normaalilta veneliikenteeltä koko tapahtuman ajan! Poikkeuksena kaupallinen charter –liikenne, venepaikan haltijat sekä erityisluvan saaneet tahot.

Aurajoessa sijaitseva Turun vierasvenesatama on suljettu yleisöveneiltä. Veneellä saapuvien vierailijoiden kannattaa tukeutua lähiympäristön satamien vieraspaikkoihin.

Turun Pursiseura Ruissalossa:
Varaukset: 0443762655
hinta: 20e/yö
Palvelut sis hintaan: WC, sähkö vesi, imutyhjennys, sauna/suihku jätehuolto,
Lisäpalvelut: Polttoaine, ravintola
Kuljetus kaupunkiin: Linja-auto / Taksi
Karttalinkki (opaskartta)

Ruissalon telakka:
Varaukset: 0400330413 tai ruissalontelakka@alfonshakans.fi
Hinta: 40/50/60e per yö, riippuen paikasta.
Palvelut sis hintaan: WC, vesi, jätepiste
Lisäpalvelut: ravintola, kahvila, jätepiste
Kuljetus kaupunkiin: Fölilautta, Tom lautta, Linja-auto ja taksi
Karttalinkki (opaskartta)

Mitä ohjelmaa tapahtuma-alueella on?

Maksuttomaan alueohjelmaan ja aikatauluihin pääset tutustumaan Maksuton alueohjelma -osiosta. Sivulla on lueteltu kaikkien kolmen esiintymislavan päiväkohtainen ohjelma kellonaikoineen. Joihinkin ohjelman kohokohtiin pääset tutustumaan tästä linkistä.

Tapahtuma-alueen esteettömyys?

Turun Aurajokirannan alue on kokonaan asfaltoitua ja tasaista maastoa. Vierasvenesataman laitureille ja joen yli liikennöivien yhteysalusten laitureille pääsee ramppeja pitkin.

Saako tapahtuma-alueelle tuoda koiria?

Emme suosittele koirien mukaan ottamista, sillä alue on paikoitellen todella ruuhkainen. Lemmikkien tuominen tapahtuma-alueelle ei kuitenkaan ole kiellettyä.

Milloin alukset lähtevät?

Alusten irrotus Aurajoesta alkaa sunnuntaina 23.7. klo 14.00 ja purjeiden paraati eli Parade of Sails on nähtävissä Airistolla n. klo. 14.30-18. Airistolta alukset suuntaavat kohti Utötä. Kilpailun lähtö kohti Liettuan Klaipedaa alkaa maanantaina 24.7. klo 12 noin 10 meripeninkulmaa Utöstä etelään olevalta lähtölinjalta.

Ruissalon Kansanpuistossa on perinteisesti ollut paljon väkeä seuraamassa pois seilaavia aluksia.

Onko tapahtumalla omaa postimerkkiä?

Posti julkaisee tapahtuman kunniaksi virallisen The Tall Ships Races -postimerkin sekä erikoisleiman.
Merkkiä voi ostaa Turun alueella Posteista ja muista hyvin varustetuista myyntipisteistä. Yksi merkki maksaa 1,60 euroa. Merkki on myynnissä myös Postin verkkokaupassa.

Tapahtumalle on tehty oma erikoisleima, jonka saa jättämällä lähetykset Forum Marinumin lipunmyyntipisteen edustan terassilla (Linnanpuomin rakennus) olevaan kirjelaatikkoon tapahtuman aikana 20.-23.7. (osoitteessa Linnankatu 72).