Information om evenemanget

The Tall Ships Race 2017

 • Halmstad (Sverige), 30.6 – 3.7
  • Tävlingsavsnitt 1
 • Kotka, 13 – 16.7
  • Cruise-in-Company-avsnitt (ingen tävling)
 • Turku, 20 – 23.7
  • Tävlingsavsnitt 2
 • Klaipeda (Litauen), 29.7 – 1.8
  • Tävlingsavsnitt 3
 • Stettin (Polen), 5 – 8.8

Det stora segelfartygsevenemanget Tall Ships Races ordnas 20-23.7.2017 i Åbo. Ett av Finlands 100-årsjubileums mest anslående evenemang utlovas.

Den enastående stämningen i Åbo skapas av att fartygen kan lägga till alldeles i centrum av staden. Alla fartyg ligger för ankar inom ett mycket litet område på båda sidorna om Aura å som flyter genom staden, så att alla tjänster finns nära till hands och det skapas en intensiv och livlig stämning. Det är redan femte gången som Åbo får stå värd för evenemanget. Samtidigt blir Åbo den stad inom hela Östersjöområdet som har fått de flesta värdskapen. Evenemanget har varje gång lockat cirka en halv miljon besökare och har varje gång varit årets största publikevenemang i Finland. Evenemanget 2017 startar i Halmstad i Sverige och därifrån seglar fartygen till Kotka. Därefter kommer fartygen till Åbo för att fortsätta vidare till Klaipeda i Litauen och slutligen till Stettin i Polen, där tävlingen avslutas. Seglingen mellan Kotka och Åbo är ett övergångsavsnitt (Cruise-in-Company) där ingen tävling äger rum. Evenemanget Tall Ships Races förstärker Åbos profilering som maritim stad och organisatör av maritima evenemang. Åbo upplever Tall Ships Races-evenemangen och ungdomsseglingen som en viktig del av en aktiv stad, levande kultur och internationell verksamhet.

Segelskeppen är ambassadörer för ren trafik

Segelskeppens rutt binder samman Tall Ships Races-städerna till en kedja runt Östersjön och evenemangen når ut till miljontals besökare sammanlagt i värdstäderna. Det oroväckande tillståndet i Östersjön berör alla kuststater i området och därför påminner de stora segelskeppen genom sin blotta existens oss om värdena av renare färdsätt. Åbo är en aktiv aktör när det gäller att skydda Östersjön och därför lyfts temat fram kraftigt i samband med Tall Ships Races-evenemangen. År 2017 firas 100-årsjubileet av Finlands självständighet och Tall Ships Races hör till jubileumsårets officiella evenemang.