Finska affischkonstens mästare, grafikern Erik Bruun, har gjort festaffischen för evenemanget Tall Ships Races Turku 2021, som ordnas nästa sommar i Åbo. Affischen kommer till salu i olika försäljningsställen i Åbo och till Visit Turkus webbutik lämpligt före julen.

Längs affischens kanter är nio vita segelfartyg mot en blå bakgrund, liksom de vore förtöjda i Aura å. Fartygen i affischen är segelfartyg som seglade på Östersjön i början av förra seklet. Många av dem användes bland annat i sjöfartsutbildningen såsom Suomen Joutsen. Henne har Erik Bruun har placerat nere till höger på affischen.

I mitten av affischen står Tall Ships Races 2021, 25th anniversary of the Tall Ships Races by the River Aura.

- Segling med vindens kraft har i sina tider varit skeppsredarnas verksamhet i kärnan av hållbar utveckling, kanske omedvetet. Fint att många av fartygen finns kvar ännu och jag hälsar det kommande evenemanget med värme. Vinden, havet och de vackra fartygen, där kombineras tre anslående och för mig kära saker och element, säger grafikern Erik Bruun.

Erik Bruun har tecknat mer än femhundra affischer samt tiotals frimärken, sedlar, företags- och föreningsmärken och layouts för publikationer sedan 1950-talet. Bruuns prägel är bekant till exempel från reklamer och festaffischer för Finnair, Veikkaus, Havi och Jaffa. Kända affischer av Bruun är också saimenvikaren från år 1974 som har blivit ett kännetecken Finlands naturskyddsförbund, och affischen som avbildar Åbo domkyrkas torn från 60-talets mitt.

Tall Ships Races-festaffischen är till salu i det maritima centret Forum Marinums butik, på Salutorgets Monitoris turistinformation, i Åbo stads museibutiker och Åbo huvudbibliotek. Coronavirusbegränsningarna påverkar försäljningspunkternas öppettider. Affischen kostar 25 euro.

På nätet finns affischen till salu i Visit Turkus webbutik Kiss my Turku. Till priset tillkommer postningskostnaderna.

Festaffischen beställdes det 25-åriga evenemanget till ära

Erik Bruuns affisch hedrar Tall Ships Races, som ordnats i Åbo redan under 25 år. Första stora segelfartygsevenemanget i Åbo ordnades år 1996.

- Erik Bruun är affischkonsten grand old man vars mästerliga prägel är igenkännbar i sin klarhet och skönhet. Han är känd för bilder som förutom turism och stadsteman behandlar havet och naturen. Därför ville vi ha en festaffisch uttryckligen från honom, berättar Åbo stads kommunikationsdirektör Saara Malila.

Förberedelser för Tall Ships Races i Åbo har inletts i mars 2020. I maj beviljade Sail Training International, som arrangerar evenemangen runt världen, Åbo rätten att ordna evenemangetet.

Nästan 50 fartyg har anmält sig till sommarens Tall Ships Races i Åbo. Målet är att få ungefär hundra fartyg att lägga sig längs Auraåstranden. Från A-klassen eller största klassens fartyg kommer Fryderyk Chopin, Morgenster, Pogoria, Roald Amundsen och Tre Kronor af Stockholm som alla är bekanta från tidigare år.

I juli 2017, då de stora segelfartygen senast besökte Åbo, deltog 96 fartyg i evenemanget. Av dessa representerade 20 de största i A-klassen. Mer än en halv miljon människor besökte evenemanget.

I Åbo tror man att evenemanget kan ordnas. Målet för antalet besökare bestäms senare under våren i och med att förberedelsena fortsätter och coronavirussituationen klarnar. Målet är fortfarande att organisera ett storevenemang. Förra gången var Tall Ships Races årets 2017 största evenemang i Finland.

- Åbo är och kommer att vara en hälsosäker hamn såväl för fartygen som för besökarna som deltar i evenemanget. Coronavirusepidemin tas på allvar i förberedelserna och staden gör sitt allt för att evenemanget skall lyckas, säger ägarstyrningsdirektör Jarkko Virtanen.

Tall Ships Race 2021 Turku ordnas den 5–8 juli 2021.