De stora segelfartygen lämnade Aura å söndagen den 23.7. Paraden av segel imponerade på hundratals åskådare som följde fartygen ute på Erstan och de tusentals åskådare som samlats längs stränderna. Också republikens president Sauli Niinistö följde med paraden från sin båt Kultaranta VIII.

Evenemanget i Åbo lyckades utmärkt. Vädret gynnade och publiken var talrik. Inga större olyckor rapporterades.

- Alla tiders Tall Ship Races, så kan man summera evenemanget. Stämningen i topp och vi noterade publikrekord. Enligt en första uppskattning överskred antalet besökare 544 000 personer, uppger Kimmo Hyyppä, nöjd projektchef för The Tall Ship Races-evenemanget.

- Förberedelserna för det här omfattande evenemanget inleddes redan för flera år sedan, och de senaste dagarna har visat att de grundliga förberedelserna belönats. Jag är mycket nöjd med den positiva stämningen under Tall Ships Races-dagarna, gläder sig biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen.

- Alla fem segelfartygsevenemang i Åbo har haft sin egen profil. 1996 startade historien och åstranden upprustades, 2003 var det mexikanska fartyget i centrum och drog jättepublik, 2009 restes ett jättestort konserttält på området och man noterade Östersjöns fartygsrekord, 115 stycken, 2011 gick i kulturårets tecken och nu 2017 syns främst det otroligt stora besökarantalet och, baserat på respons från publiken, ett fint och fungerande evenemangsområde och tjänster, fortsätter Hyyppä.

- Evenemanget utvidgades i år på östra sidan av Aura å och strömmen av besökare fördelades nu jämnt på åns båda sidorna. Vädret har alltid gynnat evenemanget i Åbo, förutom några regndroppar på torsdagen kommer vi att minnas evenemanget som soligt och somrigt.

- Stämningen under dagarna var trygg och festlig, under veckoslutet befolkades åstränderna av glada och nöjda besökare.

- Åbo stads evenemangorganisation har under den här veckan arbetat för högtryck, då Europas största folkdans-, musik-, och kulturevenemang Europeade startar efter det att fartygen lämnat staden. Genast i början av veckan anländer ca 6200 gäster från 24 europeiska länder, tillägger Hyyppä.

 

Åbo övertygade den internationella huvudarrangören

- Den rekordstora femte tävlingen i Åbo har visat sig vara en framgång. Aura å har igen fört samman fartyg och publik, betonar Knut Western, ordförande för The Tall Ship Races internationella organisation.

- Fartygens besättningsmedlemmar som besökt Åbo kommer alltid att minnas den vackra staden, där de har blivit varmt bemötta. Vi är glada för att ca 50 unga seglare från Åbo fortsätter bland manskapet på olika fartyg på följande etapp till Klaipeda.

- Jag vill uttrycka mitt hjärtliga tack till organisationen i Åbo och speciellt till den stora gruppen av frivilliga, som outtröttligt arbetat för ett lyckat evenemang, konstaterar Western.

Evenemanget i Åbo erbjöd ett fint tillfälle till att samla representanter för tidigare och framtida The Tall Ships Races-hamnar.

- Vårt seminarium blev en framgång. Över 50 delegater representerade 18 olika hamnar och många nya samarbetsmöjligheter föddes, berättade direktör Paul Thompson, evenemangets internationella organisatör Sail Training International.

Måndagen den 24.7. kl. 14 avfyras det officiella startskottet för den följande tävlingsetapp, då fartygen styr mot Klaipeda i Litauen. Startlinjen ligger söder om Utö. Årets Tall Ship Races avslutas i Szczen i Polen den 8.8.

Nyckelord: