Sammanlagt 96 skepp från 21 olika länder hade anmält sig till Åbo. Tjugo av dem är större segelfartyg i A-klass.

The Tall Ships Races sattes igång i upprymd stämning, officiellt den 20 juli. Varvstorget var packad med folk i öppningsceremonin. Flygvapnets Hawk-övningsjagare gjorde t.o.m. tre överflygningar. Fartyg anlände till Aura å under hela dagen och fram till eftermiddagen hade alla skepp lagt till. De sista som anlände på eftermiddagen var de ståtliga Sedov (Ryssland, 122 m) och Mircea (Rumänien, 93 m). Det brasilianska Cisne Branco som hade fått motorhaveri anlände i Åbo en dag efter de andra.

The Tall Ships Races i Åbo fortsatte på fredagen i soligt väder. Sommardagen lockade åskådare i stora mängder att beundra fartyg och den maritima stämningen. Fartygens däck svärmade med nyfikna gäster och ett mångspråkigt sorl fyllde Aura åns stränder. Besättningsmedlemmarna tävlade i olika idrottsgrenar på Paavo Nurmis stadion och rodd i Aura å. Besättningsparaden som följde åstranden var väldigt populär bland allmänheten och på samma sätt samlade prisutdelningen en stor mängd åskådare.

Lördagen innehöll barnprogram samt flera kvällskonsert, denna gång med betoning på jazz. Dagens höjdpunkt är sannolikt massiv fyrverkeri, som kommer att avfyras från Korpolaisbacken fr.o.m. klockan 23 ackompanjerad med musik.

Här hittar du bilder på evenemanget: bit.ly/TSRTurku2017

Nyckelord: