Under The Tall Ships Races-evenemanget i Åbo i sommar dansas det samba, eftersom den brasilianska flottans stolthet Cisne Branco som det senaste dragplåstret har bekräftat sin ankomst till Åbo.

Fullriggaren är 76 meter lång och byggdes i Amsterdam 1999. Cisne Branco, som betyder vit svan, är det första brasilianska fartyget genom tiderna som kommer till Tall Ships Races i Åbo. Fartyget är både skolskepp för kadetterna i den brasilianska flottan och internationell kulturambassadör för landet. Fartyget har en besättning på 84 personer. Ett rekordantal på 73 fartyg, av vilka 15 är fartyg i den största A-klassen, har tills vidare anmält sin ankomst till Åbo. Tillsammans representerar fartygen 16 olika stater. Alla anmälda fartyg medverkar inte i alla fem hamnar. Åbo ligger emellertid i mitten av rutten och därför kommer man förmodligen att få se fler skepp här än i de andra hamnarna.

Ansträngningarna för att få med exotiska fartyg fortsätter

  • Redan i ansökningsskedet bestämde vi att vi den här gången kommer att satsas på att få exotiska fartyg till Åbo. Den mexikanska flottans Cuauhtémoc besökte Åbo 2003, men sedan dess har vi inte lyckats få fartyg som kommer längre i från än Östersjön och Svarta havet. Den här gången inledde vi förhandlingarna med fartygens kaptener och operatörer samt olika länders ambassader redan från början, berättar evenemangets projektchef Kimmo Hyyppä.
  • Alla fem Tall Ships 2017-hamnar började tillsammans förhandla för att locka fartyg bortom haven till Östersjön. Vi bjöd in ambassadörerna för ett tjugotal potentiella segelskeppsstater till evenemangets presentationstillfällen i Stockholm, Warszawa och Helsingfors. Dessutom arrangerade vi en mottagning för de fem hamnarna i Lissabon i somras och bjöd in fartygens kaptener till evenemanget. Vi träffade dem också i Varna i Bulgaren och i Quebec i Kanada och senast i Halmstad i Sverige.
  • Vi förhandlar fortfarande för att få till exempel ett mexikanskt och ett portugisiskt fartyg till Åbo. Det återstår fortfarande månader av anmälningstiden och redan nu verkar det som om vi kommer att få verkligen ett storskaligt antal fartyg till Åbo. Till Tall Ships Race 2009 anmäldes 121 fartyg av vilka 115 anlöpte Åbo. Vi hoppas kunna slå det rekordet i sommar, glädjer sig Hyyppä.