Tervehdys Turun Tall Ships Races –tapahtumasta!

Turkuun on nousemassa kaikkien aikojen Tall Ships -alue

Olemme lähestymässä kohti Turun h-hetkeä, Kotkassa juhlat ovat jo alkaneetkin. Turkuun on nousemassa kaikkien aikojen Tall Ships -alue, Aurajoen rantaa on tyhjennetty autoista yli 3 km matkalta, alueen aitaus ja suojaus on alkanut, ja tavaraa saapuu. Näin suurilla volyymeilla emme ole olleet aiemmin liikkeellä, kiitos siitä teknisille toimittajillemme, Renta, Kataja Event, L&T, Toikkatech.

Kun alueen infra on saatu nostettua, aletaan keskittyä koristeluun ja hauskanpitoon, alkuviikosta siis kuvaan astuvat Rajupaja, Sunborn, KW Catering, Arkea, sekä monet myyntipaikat. Kun ravintolat ja lavat ovat nousseet, tulee tuotetoimittajien ja Viking Linen järjestämien huippuartistien, ja lopulta Suomen Ilotulituksen näytöksen vuoro. Toivottavasti Kotkan jälkeen Pernod-Ricardilla ja Koffilla on vielä jotain myytävää, Turussa nimittäin odottaa muutama satatuhatta janoista ja nälkäistä asiakasta! Local Crewn superfiksut valvojat katselevat koko hommaa huomaamattomasti päältä, varmuuden vuoksi.

Alusten saapumista seurataan maalta, mereltä ja ilmasta

Turussa näemme monia isoja aluksia, jotka ovat päättäneet aloittaa kisansa vasta täältä. Näiden laivojen myötä tapahtuma saa tuoretta sisältöä. Emme muutenkaan ole kopioimassa kahta samanlaista tapahtumaa peräkkäin, vaan Kotkan ja Turun tapahtumat muodostavat 10 päivän tapahtumaketjun, jonka yritämme täällä Turun päässä huipentaa kaikin tavoin.

Media on vahvasti mukana tapahtumassa: Maikkarin mainoksiin ei ole voinut olla törmäämättä, Iltalehti ja Nova on rummuttanut tapahtumaa, samoin Turun paikalliset. Lounais-Suomen YLE perustaa oman lähetyspisteen tapahtumaan. Alusten saapumista seurataan maalta, mereltä ja ilmasta. Mediaseurantamme osoittaa jo nyt päivittäin huikeaa kattavuutta, vaikka ensimmäistäkään mastoa ei vielä ole näkyvissä.

Ensi viikkoon valmistauduttu vuodesta 2011

Omakohtaisesti nämä viimeiset kuusi vuotta ovat olleet jatkuvaa valmistautumista ensi viikkoon jo siitä lähtien kun lähetimme alukset viimeksi matkaan Utön vesillä vuonna 2011. Silloin otimme ensi kertaa tämän vuoden tapahtuman puheeksi miinalaiva Hämeenmaan kannella englantilaisten pääjärjestäjien kanssa. Ensimmäinen viesti heille oli että Suomi sitten täyttää 100 vuotta vuonna 2017, silloin taitaakin olla vuorossa Itämeren Tall Ships Races, että miten olis? Helsinki teki yhden väliin, ja nyt olemme tässä.

Edelliset neljä Tall Shipsiä Turussa ovat jättäneet monia muistoja mieleen ja joka kerta on tapahtuma ollut ihan omanlaisensa, eikä vielä en osaa sanoa mistä tämä vuosi jää mieleen. Toistaiseksi päällimmäisenä on se fakta, että näin monia ja monipuolisia kumppanuuksia emme ole koskaan aiemmin tavoittaneet, eikä alue koskaan ole ollut näin suuri ja monipuolinen. Suuri kiitos siitä kuuluu i2:n väelle, joka vielä tapahtuman aikanakin päivystää kirkkain silmin paikalla teidän ja meidän apuna.

Ensi viikon torstaina tasan kello 14 ilmavoimien Hawk-hävittäjät tekevät ylilennon meren suunnasta Aurajokea pitkin ja siitä hetkestä alkaa virallisesti Suomen suurin yleisötapahtuma. Tänä vuonna sitä viittaa ovat monet tapahtumat päälleen sovitelleet, mutta kuten täälläpäin sanotaan, ”uutise Turust eivät ole ainoastas virallissi – ne ova torellissi.”

Tervetuloa Turkuun!

Kimmo Hyyppä
projektipäällikkö
The Tall Ships Races 2017 Turku