Santa Maria Manuela: Yhdessä laineita uhmaten valloitimme Suomenlahden

On kuulemma ihmisiä, jotka tulevat merisairaiksi ja niitä, jotka valehtelevat.
On kuulemma ihmisiä, jotka tulevat merisairaiksi ja niitä, jotka valehtelevat. Kukaan meistä kolmesta ei ainakaan myönnä tulleensa merisairaaksi, vaikka pari kertaa on vähän turhan paljon keinuttanutkin.

Seilaamme osana portugalilaisen kahvelikuunari Santa Maria Manuelan miehistöä. Lähdimme matkaan sunnuntaina 16. päivä, joten nyt on takana jo muutama vahti-, navigointi- ja ohjausvuoro. Aurinko paistaa, mutta kun vilkaisee ihmisiä kannella voisi luulla, että on marraskuu. Pipoja ja hanskoja on nimittäin useammalla. Portugalilaisille tämä Suomen kesä taitaa olla arktisempi ja hyisempi kuin heidän talvensa.

Tällä hetkellä tunnelma on odottava: vielä olisi yksi purje nostettavana, mutta ilmeisesti miehistön kahvitauko venyi eteläeurooppalaiseen tapaan. Yhteensä tässä aluksessa on neljä mastoa (sekä keulapurjeet) ja pituutta tällä alun perin kalastusaluksena toimineella purrella on 68 metriä.
 

 

Tuulen kuljettaessa, aaltojen keinuttaessa ja yksinäisen lokin taivalta seuratessa on helppo huomata, mikä purjehduksessa niin monia viehättää. Varsinkin nyt, kun diesel ei enää virtaa moottorin sylintereihin ja purjeiden linjat ovat kauniin kaarevat, tuntee muurin murenevan itsensä ja ympäristön väliltä. Se rauhoittaa. Aavalla ulkoiset ärsykkeet ovat minimissään verrattuna mantereen hälinään ja kiireeseen. Auringonvalon marmoroidessa rosoisen merenpinnan huomaa pohtivansa, millaista olisi elää pidempäänkin merellä.

Purjehdus on sitä, että nukut silloin kun pystyt - joskus outoinakin ajankohtina, ja osalla miehistöstä onkin yli kymmentuntinen työpäivä. Se ei silti tarkoita, etteikö voisi pitää hauskaa. Tänään on luvassa futisturnauksen finaali, joka käydään karsintojen tapaan kannella. Ohjelmassa on ollut myös mm. aamujumppaa, yhteislauluja ja kortinpeluuta. Viisi ateriaa päivässä on pitänyt nälän kurissa ja hytit ovat kuin suoraan ruotsinlaivalta. Ei valittamista. Aurinkokin paistaa taas pilvettömältä taivaalta!

 

 

 

 

 

Aiemmin aiheena melko vieras purjehdus on tämän matkan myötä tullut tutummaksi ja mielenkiintoisemmaksi. Asiaan on myötävaikuttanut Santa Maria Manuelan loistava miehistö, joka on pitänyt hyvää huolta niin risteilymatkustajista kuin jokaisesta traineesta - portugalilainen pilke silmäkulmassa. Risteilyseurueesta on myös muodostunut oma eriskummallinen yhteisönsä, jossa matkailijat ja traineet, varttuneemmat ja nuoremmat, ovat löytäneet oman paikkansa kuunarilta. Yhdessä laineita uhmaten valloitimme Suomenlahden.

 

 

Tietoa kirjoittajasta

Antti, Isabella ja Siiri
Santa Maria Manuela