Purjeet ylhäällä kohti Turkua

Tunnelma on hieman kuin Suomen Joutsenella seilaisi.

Turun oma Merilukio osallistuu 5 hengen miehistön voimin The Tall Ships Raceen norjalaisella Statsraad Lehmkul -purjelaivalla.  Alus on tyypiltään kolmimastoparkki ja rakennettu Saksassa vuonna 1914. Pituus on 98 metriä ja maston korkein kohta 48 m. Tunnelma on hieman kuin Suomen Joutsenella seilaisi.

En toi hoi..

Ensimmäinen aamu alkoi aikaisin tutustumalla aluksen köysistöön. Statsraad Lehmkuhlin takilassa on köysiä noin 10 000 metriä ja rautavaijeria  saman verran. Lihaksissa tuntuu jo siltä kuin olisimme jo tutustuneet niihin kaikkiin. Samalla opimme myös purjehdussanastoa vaikkakin norjaksi.. Aluksen käyttökieli on kuitenkin pääasiaassa englannti:"Brace the yards!", ja raakapuut kääntyvät.

Purjealuksella työskennellään vahtiryhmissä. Merilukion vahti ajoituu aina klo 12-16 ja 0-04 välille. Vahdissamme on lisäksi norjalaisia, amerikkalaisia ja ruotsalaisia yhteensä kolmekymmentä henkeä. Kaikki kädet tarvitaan, jotta purjeet saadaaan ylös. Aluksella on myös muita turkulaisia ja suomalaisia, mutta koska elämme eri päivärytmissä, tapaamme harvoin.

Rikitreenit. Kiipeämässä Maria, Alvar, Aatu. Ylhäällä jo Linda.

Ylös mastoon!

Ensimmäisenä päivänä joukkomme testattiin muutamalla kannella tapahtuvalla punnerruksella. Seuraavana yönä, kun vahtivuorossamme alkoivat tositoimet ja kysyttiin vapaaehtoisia kiipeämään mastoon valmistelemaan purjeiden nostoa, oli TSYKin merilinjan valiojoukko heti valmiina!

Kiipesimme aluksen vakituiseen miehistöön kuuluvan Oscarin johdolla raaoille, joissa purjeet olivat kiinnitettyinä. Avasimme köydet jolloin purje (lower top sail) valahti alas. Kiipersimme huteraa ja tuulessa keikkuvaa köysistöä alas. Adrenaliinisen ja piristävän kiipeilyn jälkeen jatkoimme vahtivuoroamme. Kannella olleet hoitivat raskaan ylemmän purjeen (upper top sail) nostamisen. Siinä todella tarvittiin kansainvälistä yhteistyötä, koska köysi jonka avulla purje vedettiin ylös painoi 3000 kiloa.

Lauantain ja sunnuntain välinen yö kului vahtivuorossa nopeasti, kun pakkasimme purjeita rikissä 3 tuntia.

Tätä kirjoittaessa on sunnuntai-iltapäivä 16.6 ja olemme saapuneet Tanskan salmiin. Turku täältä tullaan!

 

Tietoa kirjoittajasta

Aatu, Alvar, Christiane,Linda ja Maria
TSYK-Merilukio/Turku