Maailman merillä keulat kääntyvät kohti Turkua

Vain muutaman viikon kuluttua purjeiden armada lipuu Turkuun ja Aurajokeen.

Pitkä odotus on päättymässä. Kuusi vuotta sitten merten kaunottaret katosivat Utön ulapalle ja silloin toivotimme purjealukset takaisin kun Suomi täyttää 100 vuotta. Nyt se hetki on koittanut, vain muutaman viikon kuluttua purjeiden armada lipuu Turkuun ja Aurajokeen.

Neljän aurinkoisen suurtapahtuman jälkeen suomalaiset ja turkulaiset tietävät jo mitä odottaa, rannat täyttyvät jo viidettä kertaa nuorista purjehtijoista, univormuista, iloisista kesän viettäjistä ja musiikista. Kaiken keskipisteenä on mastojen viidakko, tulossa oleva purjelaivasto muodostaa noin kolmen kilometrin jonon jos ne sijoitettaisiin peräkkäin.

Turun maine on ainutlaatuinen

Miten ja miksi nämä laivat sitten Turkuun saapuvat kerta toisensa jälkeen? Minulla on ollut kunnia toimia viimeiset kymmenen vuotta näiden tapahtumien projektipäällikkönä yhdessä maailman kokeneimman järjestelytiimin kanssa ja tänä aikana on tullut selväksi, että laivojen saanti tänne vaatii työtä ja matkustamista, mutta mikä tärkeintä, se vaatii käyntikortin jossa lukee "City of Turku". 

Turun maine purjelaivojen operaattoreiden ja kapteeneiden, sekä kattojärjestö Sail Training Internationalin piirissä on ainutlaatuinen. Tämä on suurelta osin seurausta onnistuneista järjestelyistä aikaisemmilla kerroilla, mutta se ei ole ainoa syy. Turun merellinen historia, tuhatvuotinen suojaisa satama, jännittävä merireitti halki kallioisten saarten, laivanrakennushistoria, Aurajoki jyhkeine kivipenkereineen Turun Linnan suojissa - siinä asioita jotka Turkuun yhdistetään kapteenien mielissä kun he harkitsevat tulevia reittejä alukselleen ja kun näitä asioita myös maailmalla heille kuvailemme. 

Ennakkomaistiaisia

Odotus päättyy pian ja tällä kertaa olemme lisänneet vielä ylimääräisen päivän tapahtumaan, rannan palveluiden rakentaminen saatetaan valmiiksi siten että yleisö pääsee seuraamaan alusten saapumista ja kiinnittämistä jo keskiviikkona 19.7. päivää ennen virallisia avajaisia. Avajaisten lähestyessä on mahdollista nähdä kuinka rantaan lipuu mm. Omanin laivaston Shabab Oman II, Brasilian laivaston Cisne Branca, Royal Helena Mustalta mereltä tai Portugalin laivaston Santa Maria Manuela. Aluksia on tulossa lähes 100 ja yleisöä odotetaan tapahtumaviikon aikana paikalle yli puoli miljoonaa. Tätä spektaakkelia ei voi jättää näkemättä!

Kimmo Hyyppä

Kimmo Hyyppä
projektipäällikkö
The Tall Ships Races 2017 Turku​