Laatujuomia Itämeren rannalta: Pernod Ricard Finland

150 vuotta työtä ja juomia Turusta

Pernod Ricard Finland kaikkine edeltäjäyrityksineen juhlii tänä vuonna 150-vuotista taivaltaan teemalla ”150 vuotta työtä ja juomia Turusta”. Nykyinen tuotantolaitoksemme sijaitsee Artukaisissa, missä olemme samoissa tiloissa mehutalo Eckes-Granini Finlandin kanssa valmistaneet ja pullottaneet kotimaisia laatutuotteita vuodesta 1975.

Anders Bernhard Nordfors perusti tsaarilta saamansa luvan turvin alkoholijuomia valmistavan tehtaansa Turkuun vuonna 1867. Läheinen yhteys Itämereen on siis meille tuttua todella pitkältä ajalta, ja puhtaan veden merkitystä toiminnallemme on mahdotonta liioitella. Ensinnäkin, kaikki tuotteemme koostuvat suurimmaksi osaksi vedestä. Toiseksi, vettä kuluu merkittäviä määriä varsinaisen juomanvalmistuksen lisäksi prosessiemme eri vaiheissa, kuten vaikkapa pullojen ja laitteiden puhdistamisessa ja huuhtelussa. Olemme täällä Artukaisissa ottaneet kansainvälisestikin merkittäviä askeleita vedenkäytön optimoinnissa pitkin tuotantoketjuamme: vuosien 2010 ja 2016 välisenä aikana vähensimme vedenkulutustamme tuotettua litraa kohden yli 50 prosenttia.

Itämeri ja monet muutkin vesireitit ovat meille erittäin tärkeitä myös logistiikan näkökulmasta. Tuhannet ja taas tuhannet litrat kansainvälisiä laatutuotteita saapuvat Suomen markkinoille meriteitse, niin kuin tekivät jo Nordforsin aikaan: yrityksemme perustajakin ymmärsi, että kuluttajaa on parasta palvella kokonaisvaltaisella yhdistelmällä kotimaisia ja kansainvälisiä laatujuomia. Osana laajempaa hiilijalanjälkimittausta olemme kartoittaneet myös merikuljetustemme hiilidioksidipäästöt. Yksi tapa vähentää niitä on tuottaa viinit tänne suurissa säiliöissä ja pullottaa ne vasta paikan päällä Turun tuotantolaitoksellamme, vieläpä kierrätysmuovipulloihin. Ympäristövaikutuksen ero jo lähtömaassa lasipulloon pakattuun viiniin on hämmästyttävä! Jotakin voi päätellä pelkästään pakkausten painoerosta: tyhjä lasipullo painaa 450 grammaa, tyhjä kierrätysmuovipullo 50 grammaa. Suomen kansainvälisesti mitattuna huippuluokkainen pullonpalautusjärjestelmä auttaa meitä varmistamaan, etteivät pullot tyhjennyttyään jää kellumaan meriin.

Tall Ships Races –kuviossa yhteistyötuotteemme ovat Santa Helena –viinit. Niitä tuottaa jo vuonna 1865 perustettu chileläinen Viña San Pedro, joka on palkittu kansainvälisesti kestävän kehityksen työstään: 360º Sustainability –ohjelma on juurruttanut vastuullisuuden kiinteäksi osaksi yrityksen arvoja ja strategiaa. Santa Helena on myös yksi niistä viinitaloista, joiden tuotteita pullotamme kierrätysmuovipulloihin tehtaallamme Artukaisissa, joten VSP:n vastuullisuusperiaatteita toteutetaan aktiivisesti Suomessa saakka.

Itämeren rannalla toimivalle yritykselle kaikki ympäristötyö on välillistä vesiensuojelua, myös jätteiden lajittelu. Me olemme optimoineet virtamme siihen kuntoon, ettei tehtaaltamme tänä päivänä enää lähde lainkaan kaatopaikkajätettä. Toimintaamme tarvittavan virran saamme 100-prosenttisesti uusiutuvasta kotimaisesta tuulisähköstä.

Luontevana täydennyksenä vastuullisuustyöllemme sponsoroimme
Pidä Saaristo Siistinä ry:n toimintaa.

 

Anna Hakala
Communications Manager, Public Affairs and Sustainability
Pernod Ricard Finland